Persoonlijke verzorging 2.0

Welkom

Dit is het vak Persoonlijke verzorging, een vak waarbij je in aanraking komt met de basis beginselen van het verpleegkundige beroep. 

Hoe gaan we om met hygiene, wat verstaat men onder basiszorg en hoe ondersteun je een zorgvrager bij de uiterlijke verzorging. zijn onderwerpen die tijdens de lessen aanbod zullen komen. Ook het ontwikkelen van een beroepshouding en het contact maken met een zorgvrager krijgt aandacht tijdens de lessen.  

Lees snel verder..... 


Hoe leer ik bij dit vak?

  • Tijdens de les Persoonlijke verzorging worden zowel de theorie als de vaardigheid behandeld. Hierdoor kan jij als student direct de koppeling maken tussen de theorie en de praktijk.  


  • In de les werken de docent en de instructeur geintegreerd met elkaar samen. 


  • Bovendien is er binnen de lessenreeks van een periode meer ruimte om jezelf in je eigen tempo te ontwikkelen. Het kan dus zijn dat je heel kort doet over een vaardigheid, terwijl je voor een andere wat meer tijd nodig hebt. 



Opbouw van een thema

Dit vak bestaat uit verschillende thema's. Je werkt aan elke thema door 3 fasen te doorlopen. Dit kan zelfstandig, onder begeleiding van de docent of onder begeleiding van de instructeur (afhankelijk van de fase). 


Fase 1. Voor de les 

1. Zelfstandig het thema bestuderen. Het eerste deel van de voorbereiding op de fysieke les bestaat uit het zelfstandig (online) bestuderen van het thema wat aan de beurt is. Onderaan deze pagina vind je alle thema's. Besteed daarbij speciale aandacht aan de leerdoelen die hierop beschreven zijn. Vraag jezelf af waar je nu staat m.b.t. de leerdoelen en wat nog aandacht behoeft om te komen waar je uiteindelijk dient te zijn. 

2. Zelfstandig Vilans bestuderen. Het tweede deel van van de voorbereiding op een les bestaat uit het zelfstandig bestuderen van de (online) theorie uit Vilans. De titels van de protocollen zijn te vinden op de pagina van het thema. 

handleiding-vilans-registreren-inloggen-toevoegen-aan-telefoon.pdf


Fase 2. Tijdens de les 

1. De kennistoets: In deze fase ben je fysiek op school aanwezig. De docent laat jou een kennistoets maken over de bestudeerde protocollen. Hiermee onderzoeken we of je er klaar voor bent om een demo van de vaardigheid te gaan bekijken. 

  • Heb je de kennistoets voldaan? Dan mag je door naar de demo door instructeur.  
  • Heb je de kennistoets niet voldaan? Dan mag je met ondersteuning van de docent en je medestudenten je kennis gaan bijwerken en het opnieuw proberen.  


2. De Demo:

  • Zodra je de Test je kennis hebt behaald, vraag je of een instructeur, docent of een medestudent een demo kan geven. De demo kan ook bestaan uit videomateriaal. 


3. Oefenen:

  • Na het behalen van de kennistoets en het bekijken van de demo mag je gaan oefenen met de vaardigheid 
  • Vergelijk jouw uitvoering van de vaardigheid met hetgeen je in de demo hebt gezien en kijk ook (indien dit mogelijk is) mee met een mede-student. Vraag ook feedback aan hen beiden! 
  • Stel jezelf de volgende vragen:  
    A. Wat ging goed? 
    B. Welke verbeterpunten heb je? 
    C. Ben je klaar voor de aftoetsing? Zo nee, stel bij en zo ja, maak een afspraak met de instructeur voor de aftoetsing  
     
     


4. Aftoetsen:

  • Beheers je de vaardigheid? Vraag de aftoetsing aan bij de instructeur. De instructeur kan jou hiervoor inplannen.
  • Let op: Per periode moet je alle handelingen hebben getoetst!! 


Fase 3. Na de les  

Na de bijeenkomst kijk je terug op de leerdoelen. Op de pagina van het thema staan dobbelsteenvragen om je daarmee te helpen. 



Welke werkprocessen en welk examen horen hierbij?

Binnen dit vak ga je aan de slag met de volgende werkprocessen:  

Persoonlijke Verzorging is in Osiris gekoppeld aan exameneenheid A en werkproces B1-K1-W1: Onderkent bestaande of dreigende gezondheidsproblemen (Gezondheidsbevorderaar) en aan de volgende leervragen: 1 t/m 12. In de link hieronder kunnen je alle leervragen vinden die horen bij dit werkproces, kun je kijken of je deze leervragen ook vindt passen of dat er nog meer leervragen gekoppeld moeten worden of juist moeten worden ontkoppeld?

  • B1-K1-W1 Onderkent bestaande of dreigende gezondheidsproblemen. (Gezondheidsbevorderaar). 

Je bereid je voor op Exameneenheid A   

Je werkt hierbij aan de volgende leervragen uit het kwalificatiedossier:   

B1-K1-W1 Onderkent bestaande of dreigende gezondheidsproblemen (Gezondheidsbevorderaar)
001. De beginnend beroepsbeoefenaar verzamelt continu gegevens over de gezondheidstoestand van de zorgvrager en past risicosignalering toe. (O)

002. Ze signaleert veranderingen in het gedrag, de gezondheidstoestand, het welbevinden en de veiligheid van de zorgvrager. (O)

003. Op basis van bevindingen geeft ze gevraagd en ongevraagd advies ten behoeve van het behouden of versterken van het zelfmanagement van de zorgvrager(s), het bevorderen van gezondheid en het realiseren van een gezonde leefstijl. (O)

004. Daarbij geeft ze voorlichting, advies en instructie over veiligheid, hygiëne en het gebruik van (technologische) hulpmiddelen. (O)

005. Ze rapporteert bestaande of dreigende gezondheidsproblemen en bespreekt dit met de zorgvrager en/of het sociale netwerk. (O)

006. De beginnend beroepsbeoefenaar: - verzamelt gegevens adequaat uit informatie en signalen van zorgvragers, het sociale netwerk en andere zorgverleners. (G)

007. Reageert adequaat op de (non-verbale) signalen van de zorgvrager. (G)

008. Toont actief aandacht voor de beleving van veiligheid en welbevinden door de zorgvrager en het sociale netwerk. (G)

009. Kiest de juiste materialen en middelen afgestemd op de doelgroep. (G)

010. Legt onderwerpen duidelijk en begrijpelijk uit op het kennis- en taalniveau van de zorgvrager en het sociale netwerk. (G)

011. Voert motiverende gesprekken afgestemd op de zorgverlener en het sociale netwerk.(G)

012. Rapporteert bevindingen nauwkeurig en volledig en past indien nodig in overleg de zorgverlening aan. (G)



Aansluitend aan dit vak ga je aan de slag met het volgende werkproces B1-K1-W4 Voert verpleegtechnische handelingen uit (Zorgverlener)

Thema's persoonlijke verzorging

Naar boven
/var/www/bib-verpleegkundige-davinci.learningmatters.nl