Oncologie


Leerdoelen


  1. Ik kan uitleggen wat kanker is en hoe het ontstaat. Daarbij kan ik ook risicofactoren benoemen en daar adviezen voer geven aan zorgvragers.
  2. Ik kan betrouwbare informatie opzoeken over een specifieke soort kanker en deze in begrijpelijke taal omzetten voor een zorgvrager (en de naasten).
  3. Ik kan de meest voorkomende begrippen in de oncologie toepassen en ik weet wat ze betekenen.
  4. Ik kan betrouwbare informatie opzoeken over kanker en de behandeling daarvan zodat ik rekening kan houden met allerlei behandelaspecten; bijvoorbeeld veiligheid voor mijzelf en de zorgvrager, het herkennen van complicaties en symptomen zodat ik hierop actie kan ondernemen.

Inleiding

In de lessen oncologie leer je over kanker. Als iemand kanker heeft, kan dat een goedaardige- of een kwaadaardige tumor zijn. Je gaat leren wat het verschil is tussen deze twee soorten tumoren en wat de gevolgen kunnen zijn. Daarnaast wordt ingegaan op de behandelmogelijkheden van tumoren. 


Portfolio

In je porfolio verzamel je de volgende bewijzen:

1. Certificaten (in PDF formaat) van de volgende E Learnings van 'MBO leren' (lesboek pathologie): 

  • Inleiding en behandeling van kanker
  • Benigne prostaathyperplasie
  • Borstkanker
  • Darmkanker
  • Leukemie
  • Longkanker
  • Lymfomen
  • Pijn
  • Prostaatkanker
  • Slokdarm- en maagkanker

2. Plan van aanpak: tijdsplanning en taakverdeling binnen de groep

3. Beoordelingsrubric van de eindopdracht


Lijst van toe te passen begrippen

Lijst van toe te passen begrippen


Eindopdracht

Voor de eindopdracht mag je kiezen tussen twee opdrachten:

1. Verslag. Maak met minimaal twee medestudenten een verslag over een soort kanker. Het onderwerp mag je zelf kiezen, maar overleg je keuze eerst met de vakdocent voordat je gaat starten aan de eindopdracht. Kies een specifiek onderwerp: bijvoorbeeld 'kleincelleig longcarcinoom' (en dus niet 'lonkanker'). Bekijk de beoordelingsrubric goed voordat je begint; hierin staat precies wat er in je verslag moet staan. Laat in je verslag zien dat je de begrippen van de begrippenlijst kunt toepassen.  Je mag (als dat van toepassing is) ook een casus van je stage uitwerken volgens de beoordelingsrubric. Stuur het verslag naar de vakdocent ter beoordeling


2. (Video van een) presentatie. Maak met minimaal twee medestudenten een presentatie over een soort kanker. Het onderwerp mag je zelf kiezen, maar overleg je keuze eerst met de vakdocent voordat je gaat starten aan de eindopdracht. Kies een specifiek onderwerp: bijvoorbeeld 'kleincellig longcarcinoom' (en dus niet 'lonkanker'). Bekijk de beoordelingsrubric goed voordat je begint; hierin staat precies welke onderwerpen er in je presentatie verwerkt moeten worden. Laat in je presentatie zien dat je de begrippen van de begrippenlijst kunt toepassen.  Je mag (als dat van toepassing is) ook een casus van je stage uitwerken volgens de beoordelingsrubric. Je kut er dan eventueel voor kiezen om deze presentatie op je stageadres te geven aan de collega's en deze filmen. Stuur de video naar de vakdocent ter beoordeling.


Link naar beoordelingsrubrics


Beschikbaar lesmateriaal

Link naar beschikbaar lesmateriaal

Naar boven
/var/www/bib-verpleegkundige-davinci.learningmatters.nl